ДНЕВЕН РЕЖИМ

8:00 – 8:45

Пристигаме в Монтесори Хай! и който дойде – написват името му с големи букви на една дъска, за да разберат всички, че е дошъл! Всеки от нас го преглежда Медицинско Лице, сменяме си външните дрехи и обувки с вътрешните, мием си ръчичките, приготвяме се за закуска.

8:45 – 9:00

Закусваме.

9:00 – 9:30

Това е времето в което всички сядаме в Кръгче и си разказваме интересни истории от събота и неделя. Занимателките ни разказват за различни държави, важни събития и известни личности. Например ако понякога сме чули по новините за нещо, което се е случило, и мама и татко в къщи обсъждат, но не обясняват на нас децата – като вулкан, избори или сватбата на принца. Говорим със занимателките ни за тези неща и те ни ги обясняват така, че и ние да разберем света на възрастните. В Кръгчето също си говорим за различни интересни обществени места и как е подходящо да се държим там - например в театър, музей или църква. Учим се на добри обноски и изрази, с които да предложим помощ,  да направим път на възрастен човек, да отстъпим място и други подобни. Играем заедно игри за трениране на паметта – много ги харесвам и ставам все по-добър на тях. Всички заедно разглеждаме Географските играчки, разучаваме детски атласи, снимки от различни места по света – водопади, върхове, каньони и научаваме кое в кой континент и в коя държава е. Пак всички заедно играем с игрите за ботаника и зоология – редим специалните пъзели, разглеждаме снимки и учим за класификацията на животните и растенията. Така разбрах, че те също имат семейства – например семейство Котки. Понякога говорим за планетите, понякога за човешкото тяло. Разглеждане разни малки неща с лупа или правим най-различни интересни експерименти.

Това е времето за попълване на нашия специален Календар. За всеки ден пишем коя дата и ден от седмицата е, наблюдаваме какво е времето и рисуваме слънцето или облаците. Разказваме си на кратко какво е било вчера - дали е валял дъжд или сняг – и какво ли ще бъде утре – така се научаваме да разбираме как върви и се променя времето и как нещата се случват отново и отново – например седмиците, месеците и годишните времена.

9:30 – 11:00

Всеки се занимава с каквото избере. Всяко дете играе и работи с някоя от нашите Монтесори образователни играчки. Те са най-различни на цвят и на пипане и всяка се сглобява и подрежда по специален начин, за да ни научи на нещо ново и интересно.

11:00

Хапваме плодове.

11:00 - 12:00

Играем на двора и правим най-различни неща според различните сезони – през пролетта садим цветя и зеленчуци, през лятото берем домати и ягодки, вадим морковчета, поливаме градинката и полянката, а през зимата чистим снега и правим снежни човеци.

12:00 – 13:00

Това е времето за обяд. Всички деца участваме в сервирането, подреждаме салфетките и приборите. Докато се храним се учим как възпитаните хора се държат на масата, как да използваме ножа и вилицата, а след това заедно отсервираме и почистваме.

13:00 – 15:00

Това е времето ни за следобеден сън и почивка. Някои деца си лягат и занимателката им чете приказка, а тези, които не спят следобед рисуват, разглеждат книжки или си играят с някоя тиха игра.

15:15

Хапваме следобедна закуска.

15:30 -  16:30

По това време имаме различни интересни занимания всеки ден от седмицата: футбол, плуване, музика и танци, защото в моята детска градина всички обичаме да се движим и да спортуваме.

17:00

Повечето деца си тръгват от детската градина с бусчетата, а други – на които родителите им са на работа до по-късно, може да си играем и да ги чакаме чаааак до

19:00

Някои четвъртъци ходим например на екскурзия до зоопарка или да яздим кончета или до някоя ферма с животни или пък просто да потичаме на някоя полянка в планината. Друг четвъртък пък – готвим. Правим си таратор или торта, мартенички със сирене или сандвичи – снежен човек. В петък творим различни красиви неща и упражняваме приложни изкуства.